donderdag 30 april 2009

Rucola stamppot

100 gram rucola Speciaal voor de rucola stamppotAfgelopen wintersport hebben we in groepjes zelf gekookt. Eén avond aten we rucola stamppot. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar het was heerlijk!

Deze week heb ik bewust geen rucola geoogst voor in de sla, om voldoende te hebben voor nogmaals eens keer stamppot. Maar nu met rucola uit eigen tuin! 100 gram rucola voor 2 personen. Dat wordt smullen vanavond!

Update: het recept dat we gebruikt hebben was niet zo'n succes als die op onze wintersport, maar toch nog wel lekker. Hieronder het recept van de wintersport.

Rucola stamppot met zalm
Benodigdheden (4 personen):
500 gram kruimige aardappels, geschild, in stukken
100 gram rucola
8 gedroogde tomaatjes op oplie
125 ml crème fraîche
2 eetlepels geraspte mierikswortel (potje)
versgemalen peper en (zee)zout
extra vergine olijfolie
1 citroen
4 stukjes zalm à ca 150 gram
roomboter
stukje Parmezaanse kaas

Kook aardappels gaar in water met zout. Bedruppel zalm met citroensap, laat 10 min. intrekken. Dep droog en kruid met peper en zout. Verwarm oven voor op 100 graden. Snijd gedroogde tomaatjes klein, bewaar er twee voor garnering. Was rucola, slinger droog in slacentrifuge. Snijd fijn, bewaar een paar mooie blaadjes voor garnering. Stamp aardappels met crème fraîche, 1 eetlepel mierikswortel en een scheut olijfolie tot mooie puree. Meng gedroogde tomaatstukjes en rucola erdoor.
Bak zalmmoten in koekenpan met hete boter kort bruin, ongeveer 2 minuten aan iedere kant. Begin met velkant. Laat op bord zo'n 10 minuten nagaren in lauwwarme oven. Snijd dunne citroenplakjes voor garnering. Schaaf mooie krullen Parmezaanse kaas.
Verdeel stamppotje over voorverwarmde borden. Tip: maak een mooie vorm! Schik er wat Parmezaankrullen en een half gedroogd tomaatje op. Leg zalmmoten ernaast. Garneer met theelepeltje geraspte mierikswortel en blaadje rucola. Druppel er wat mooie olijfolie omheen en garneer met citroenplakje.

1 opmerking:

  1. Ook nooit van gehoord!!

    En hoe maak je dat??

    groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen