maandag 20 juli 2009

Aardbeien uitlopers stekken

Aardbeien gestekt Aardbeiplanten zou je eigenlijk maar twee jaar moeten gebruiken. Het eerste jaar krijg je aan zo'n plantje niet veel maar wel grote aardbeien. Het tweede jaar krijg je dan kleinere aardbeien, maar wel méér.

Om de planten steeds te vernieuwen kun je het best de uitlopers van de aardbeien gebruiken. Die kun je gewoon laten wortelen op de plaats waar de uitloper de grond raakt, maar als je daar geen plaats hebt, kun je de plantjes ook stekken.

Als je meer dan genoeg plantmateriaal hebt, gebruik dan de eerste plantjes aan de uitlopers, die zijn sterker. Verwijder daarna alle uitlopers, dan steekt het plantje zijn energie in nieuwe bloemetjes voor volgend jaar.

7 opmerkingen:

 1. Als je het echt goed wilt doen, laat je aan een paar planten geen vruchten groeien. Maar alleen uitlopers,zodat er zich stevige planten kunnen ontwikkelen. Als dochter van een aardbeienboer,heb ik dat zo vaak gezien.In augustus werden dan de nieuwe planten schoongemaakt en losgesneden,gebundeld en verkocht,ofin de grond gezet!
  Maar ja...wie doet dat nog zo, alleen professionele kwekers denk ik.De meeste hobbykwekers laten eerst aardbeien aan de plant groeien en dan uitlopers!
  Maakt ook niet uit, regels zijn om er van af te wijken!!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je gaat stekken waar moet je de uitlopers dan afknippen?

  Gr. Jos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dan moet je ze afsnijden tot aan het kleine gevormde worteltje op een cm afstand zodat deze nog stevig in de grond zit en aan de bovenkant op 20cm, de bladeren mogen aan de stek blijven, maar dit hoeft niet omdat de aardbeiplant toch nieuwse bladeren gaat aanmaken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat zijn die uitlopers precies want ik weet niet hoe ze er uit zien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt ze zien op http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Aardbei_uitlopers_Lambada.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb gelezen dat je een potje met aarde onder de uitloper kan plaatsen. De uitloper gaat zich daar vanzelf in wortelen en dan knip je de uitloper los van de moederplant. Dit lijkt me veiliger dan de uitloper ergens los knippen, want dan heeft die nog geen wortel toch?

  BeantwoordenVerwijderen