zaterdag 9 april 2011

Rabarber invriezen

Rabarber invriezen Rabarber in stukken gaat de vriezer inHet is weer rabarber tijd! De plant is inmiddels erg groot geworden en doet het super goed. Ik heb 6 bloemstelen moeten wegknippen! Vorig jaar heb ik er één door laten groeien om te zien hoe dat er uit zou zien. Maar om niet te veel energie te verliezen moeten de bloemen van de rabarber er zo snel mogelijk vanaf.

Inmiddels heb ik al twee keer kunnen oogsten en er komt binnenkort nog veel meer rabarber van de planten in de volkstuin. Aangezien de periode voor rabarber vrij kort is, ga ik het invriezen, om ook na 21 juni nog rabarber te kunnen eten.

Rabarber invriezen is heel eenvoudig. Je wast de stelen en snijdt het in stukken, zo groot als je zelf wilt. Ik gebruik de stukjes ook voor rabarbertaart, dus ik snijd ze best klein. Van te voren schillen kan eventueel, maar vind ik zelf niet nodig. Na het snijden kun je de rabarber stukjes ongekookt gewoon in de vriezer doen, bijvoorbeeld in een afgesloten bakje of zakje. Doe er nog geen suiker bij. Doe dat pas bij het ontdooien en gebruiken van de rabarber.

7 opmerkingen:

  1. Geweldig die rabarber. Wij hebben ook al de eerste oogst gegeten (gekookt en in de vanille vla)en de volgende staat al klaar..... eens kijken wat er gemaakt zal worden.
    Maar dat invriezen is geen slecht idee ... anders binnenkort elke dag rabarber.

    Wij hebben 2 jaar geleden ook wat door laten groeien en de zaden eruit gehaald en gepoot. Helaas zijn deze plantjes toen allemaal bevroren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank voor de tip! ik ga aan de slag

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor de tip.
    Ik kom hier via google omdat ik benieuwd was of je rabarber in kan vriezen.
    er zit nog heel wat aan,maar begrijp dat je eigenlijk niet meer mag oogsten?

    Ik heb je even toegevoegd aan mijn leeslijstje

    Groetjes van Ivonne.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rabarber mag tot en met de langste dag (21-6) geplukt worden, daarna niet meer ivm. met een te hoog gehalte aan oxaalzuur.

      Verwijderen
  4. Ik heb begrepen dat je daarna nog best kunt oogsten en eten, maar alleen de hele jonge dunne stelen.
    De grote hoeveelheden oxaalzuur zitten in de dikkere
    oude stelen. Ik oogst het al jaren na de 21-ste juni.

    Tosca.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. weet iemand hoe je rabarberschörle moet maken? graag mailen naar kmcommunicatie@wxs.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik maakte moes van rabarber. Kan dat ingevrozen worden?

    BeantwoordenVerwijderen