zondag 18 oktober 2009

Tomaten oogst

Laatste tomaatjes De dagen worden korter en kouder en we hebben zelfs al nachtvorst. Geen goed weer voor tomaten. Toch worden de laatste tomaatjes nog rijp. Soms is de plant al helemaal kaal en hangen er toch nog een paar mooie glanzende tomaatjes aan. Tijd om terug te kijken naar de tomaten oogst van 2009.

Ik had dit jaar drie verschillende rassen: ten eerste de overgebleven zaden van cherrytomaatjes van vorig jaar (ras onbekend). Daarbij had ik twee andere rassen gekocht. Een struiktomaat (Tiny Tim) en een ras met grote trossen (Sweet100 F1).

Van het onbekende ras had ik drie planten in pot en twee in de volle grond. Ik was erg te spreken over de volle smaak van deze tomaatjes. Ze waren vergeleken met de anderen een stuk groter, maar daardoor natuurlijk wel minder in aantal. Ik heb 162 stuks geoogst, in totaal ruim 3kg. Gemiddeld dus zo'n 19 gram per stuk.

De Tiny Tim plantjes zijn ideaal voor kleine tuintjes, balkons en terrasjes. Het blijven echt kleine plantjes (tot zo'n 40cm) en omdat je ze niet hoeft te dieven is er weinig werk aan nodig. De smaak is goed, hoewel de schil wat aan de stevige kant is, waardoor je die soms nog in je mond overhoudt... Ik had 8 plantjes staan, allemaal in pot. De opbrengst voor zulke kleine plantjes is prima! 304 stuks, in totaal 2101 gram. De tomaatjes verschillen vrij veel in grootte, maar zijn gemiddeld dus zo'n 7 gram.

Het laatste ras was voor mij de grote verrassing. De Sweet 100 F1 maakt zijn naam echt waar! Heerlijk zoete tomaatjes. Bovendien in grote hoeveelheden, waardoor ik heel veel vrienden blij heb kunnen maken met een smakelijk tussendoortje. Ik had twee planten in pot staan en vier in de volle grond. Dieven is noodzakelijk om een overzichtelijke plant te houden. Als experiment heb ik één plant niet gediefd, maar dat werd chaos... (overigens was dat niet nadelig voor de opbrengst...) In totaal heb ik 800 tomaatjes kunnen oogsten (5726 gram, gem. ruim 7g). Bijna allemaal exact even groot! De foto op het zakje is geen illusie: de trossen zijn echt zo groot! Twee planten hebben nog niet door dat het herfst is, dus er komen nog een paar trossen aan...

In 2009 heb ik dus bijna 1300 cherrytomaatjes geoogst! Volgend jaar toch maar eens wat andere soorten proberen...

1 opmerking:

  1. grappig te zien dat de Tiny Tim dit jaar overal zo laat nog tomaten geeft, ik had vandaag op 1 november ook een nog een oogst. En het lijkt erop alsof er nog tomaten bij komen!

    BeantwoordenVerwijderen