donderdag 28 januari 2010

Heerlijke boerenkool

Boerenkool in de kou De eerste oogst van 2010 is een feit. Toen de vorst eindelijk even weg was heb ik mijn kans gegrepen om de eerste keer boerenkool te oogsten. En het smaakte heerlijk!

Boerenkool zou vorstbestendig moeten zijn, maar mijn planten hebben toch wel een klap gehad van de kou... Nu even afwachten of ze nog wat groeien als het weer iets beter wordt.

zondag 17 januari 2010

Experiment: paprika zaaien in januari

Paprikaplantje in pot Op het tuinadvies forum las ik dat er mensen zijn die vervroegd hun paprika's gezaaid hebben, namelijk al in januari. Mijn paprika's van vorig jaar waren ook nog niet rijp toen het te koud werd om ze buiten te laten, dus eigenlijk vond ik het wel een experiment waard.

Ik heb dus vandaag mijn paprika's gezaaid. Ze moeten bij kamertemperatuur blijven totdat ze goed boven zijn gekomen. Daarna mogen ze iets koeler staan. Ze blijven binnen tot ergens in mei. Dan gaan ze in een flinke pot het terras op, in een zonnig hoekje.

Ik heb gele en rode paprika's gezaaid. Ben benieuwd of het iets gaat worden.

zondag 10 januari 2010

Aardpeer gezocht

flowers topinamboer  Ik heb een plekje in de siertuin waar ik misschien wel een aardpeer wil planten. Nu lees ik hier en daar dat ze tot wel 3 meter hoog worden, maar niet alle soorten... Heeft er iemand een soort aardpeer die niet zo hoog wordt en misschien ook regelmatig bloeit? Zou er graag een (of een paar) knolletjes van krijgen (evt. ruilen).

(foto: Bustani)

zondag 3 januari 2010

Mortgage lifter tomaat

Mortgage Lifter tomaatDit jaar ga ik naast de cherrytomaatjes (die een groot succes waren in 2009) ook een vleestomaat proberen. Ik heb inmiddels zaadjes van het tomatenras 'Mortgage lifter'. Achter die bijzondere naam gaat een leuk verhaal schuil.

De Mortgage Lifter tomaat werd ontwikkeld in de vroege dertiger jaren in Logan, West Virginia (Verenigde Staten) door een radiator reparateur, M.C. "Radiator Charlie" Byles. Zonder ervaring in het kweken van tomatenrasssen, kreeg hij het voor elkaar vier van de grootste tomaten die hij kon vinden te kruisen - German Johnson, Beefsteak, een Italiaanse soort, en een Engelse soort. Radiator Charlie verkocht de eerste plantjes van zijn nieuwe tomaat in de veertiger jaren voor één dollar per stuk. Klanten reden wel 200 miles voor zijn planten, die smakelijke tomaten droegen van gemiddeld 1400 gram. Door deze verkoop kon Charlie zijn hypotheek van 6000 dollar afbetalen in slechts zes jaar, waardoor de tomaat de naam Mortgage Lifter (hypotheek aflosser) kreeg.

zaterdag 2 januari 2010

Moestuin voornemens 2010

Zonnebloem bloeit Het leuke van je eigen moestuin is dat je elk jaar leert welke groenten het goed doen, welke niet en welke oogst grandioos is of tegenvalt. Dan kun je het jaar daarna misschien eens iets anders planten. Voor 2010 wil ik het volgende gaan proberen:
- Basilicum
- Eikenbladsla
- 'Forellenschluss' sla
- 'Mortgage Lifter' tomaat
- 'Beefsteak' tomaat
- Pepertjes
- Meloen
- Rettich
- Aardpeer

Verder hou ik veel hetzelfde, om mijn ervaring van afgelopen jaar om te zetten in een nog betere oogst. Het jaar is net begonnen en ik heb al weer zin in mijn tweede moestuinjaar!